Palaa kategorian listaukseen

Tehtaan palokunta kauppalan sopimuspalokunnaksi

Palokunta koolla tehtaitten edustalla

Varkauden tehtaat huolehtii kunnallisista tehtävistä

Varkaudesta tuli itsenäinen kauppala 1929. Tätä ennen Varkaus oli ollut Leppävirran ja Joroisten kuntien alueella tehtaan vastatessa kaikesta Varkauden yleensä kunnallisista toiminnoista kuten koulut, sairaala, tiet, puistot ym. Varkauden tehtaat omistanut A. Ahlström Oy oli myös hoitanut palotoimen perustamalla ja ylläpitämällä Varkauden tehtaan palokuntaa. Suomen ensimmäinen palolaki säädettiin vuonna 1933. Laissa tuli kunnille vaatimus palonehkäisystä, aikaisemmin oli velvoitettu vain tulipalojen sammutukseen.

Palotoimenhoitosopimus

Varkaudessa kunnallinen palotoimi järjestettiin palotoimenhoitosopimuksella. Varkauden uusi kauppala teki sopimuksen Varkauden tehtaat omistavan A. Ahlström Osakeyhtiön kanssa siitä, että tehtaitten palokunta hoitaa koko kauppalan palotoimen.

Tehtaitten palokunnalla oli valmiiksi organisaatio ja kalusto toimen hoitamiseen. Kauppala alkoi osallistua palotoimen kustannuksiin yhdellä kolmasosalla, paitsi kalustokustannuksiin. Yhtiö huolehti yksin palokunnan tarvitsemista rakennuksista ja kalustosta. Sopimus ei muuttanut käytännön työtä paljoakaan, palokunnan toiminta-alue laajeni hiukan tehdaspalokunnan ollessa aikaisemmin keskittynyt tehtaisiin ja lähiympäristöön. Sopimuksen myötä palokunta alkoi tehdä yhteistyötä Varkauden eri vapaapalokuntien kanssa ja kauppalan eri alueille järjestettiin palokaivoja ja palolaitureita.

Taulumäen paloruisku 1930. Taulumäen vapaapalokunnasta tuli yksi tehdaspalokunnan yhteistyökumppaneista kaupungin sopimuspalokunnaksi siirtymisen myötä kun tehdaspalokunta ryhtyi huolehtimaan koko kauppalan palotoimesta ja palokunnan toiminta-alue laajeni näin tehtaalta ja sen lähiympäristöstä muualle Varkauteen.