Palaa kategorian listaukseen

Vapaaehtoisen nuorisopalokunnan toiminta

Sammutusharjoitukset yhdessä tehtaan palokunnan kanssa

Nuorisopalokunnan toiminta

Nuorisopalokunnan pääasiallinen toiminta tapahtuu viikottaisissa harjoituksissa. Harjoitukset sisältävät Palokuntanuorten taso- ja peruskurssien mukaisia asioita, kuten kaluston käsittelyä ja tuntemusta sekä sammutustaktiikkaa. Yleisten kansalaistaitojen, kuten ensiavun opettaminen sisältyy toimintaan. Harjoituksissa saadaan tietoa pelastustoimesta sekä opetellaan elämään palokuntahengen mukaisesti. Palokuntanuoret suorittavat palokuntanuorten koulutusjärjestelmän mukaisia kursseja sekä mittaavat osaamistaan taitomerkkikokeissa.

Ensiapuharjoitus kuvitteellisessa onnettomuustilanteessa.

Tavoitteet

Tavoitteena on omaksuttaa ja valmentaa nuoria toimimaan pelastusalan eri tehtävissä sekä vahvistaa nuorten välistä ryhmähenkeä ja tiimi- työskentelytaitoja. Lisäksi tavoitteena on sosiaalisten taitojen ja terveiden elämäntapojen opettaminen. Palokuntanuori voi suorittaa sammutustyökurssin täytettyään 16 vuotta. Palokuntanuoren täytettyä 18 vuotta, voi hän halutessaan liittyä Stora Enso Oyj:n Varkauden tehdaspalokuntaan.

Laskeutumisharjoitus köysien avulla

Kesäleiri

Kesäleiri

Palokuntanuorisotoiminta on muutakin kuin viikottaiset harjoitukset. Kesäisin nuorisopalokunta osallistuu viikon kestävälle palokuntaleirille. Joka neljäs vuosi järjestetään valtakunnallinen leiri, joka kerää kaikkiaan n. 3500 nuorisopalokuntalaista ympäri Suomen pitämään hauskaa ja oppimaan. joka kerää kaikkiaan n. 3500 leiriläistä pitämään hauskaa ja oppimaan. Leireillä nuoret voivat osallistua esimerkiksi taso-, ryhmänjohtaja-, vesipelastus-, EA-jatkokursseille sekä sammutustyökurssille.

Kilpailut

Palokuntanuorille järjestetään erilaisia kilpailuita. Merkittävin kilpailu on joka vuotinen palokuntanuorten suomenmestaruuskilpailu tutummin Veikon Malja. Kilpailuun osallistuu vuosittain n. 200 nuorta. Kilpailun yhteydessä käydään myös tietokilpailu, jossa ratkaistaan Suomen etevin palokuntanuorten joukkue teorian tasolla.