Palaa kategorian listaukseen

Vaatteita ja varusteita

Autopalo 1980-luvulla
Valtion pukutehtaan palomiehen takki, tummansininen on pysynyt palomiesten pukujen vakiovärinä.

Kaupungin palokunnan vaatteet

Palokunnan siirryttyä kaupungin alaisuuteen tuli kaupungin palokunnan miehistön vaatteiden hankintapaikaksi Valtion pukutehdas. Kaupunki hankki miehistölle sekä palvelus- että sammutusvaatteet. Palokunnan vaatteet vaihtuivat standardivaatteiksi, sillä puvut olivat kaikissa palokunnissa samanlaiset.

Oranssissa sammutushaalarissa polttoaineautomaattia ruiskuttamassa 1987.

Teknistyvä työvaate

Sammutusvaatteet muuttuvat vuosien kuluessa enemmän suojaaviksi ja kuumuutta kestäviksi. Vaatteiden ominaisuuksissa alettiin kiinnittää huomiota tulipalossa toimimisen lisäksi esimerkiksi liikenneturvallisuuteen. Vaatteisiin ilmestyy turvallisuusominaisuuksia kuten heijastimet. Palomiesten sammutusvaatteiden väri on vuosien saatossa vaihdellut, on ollut niin oranssia sammutushaalaria kuin sinistäkin.

Laajeneva tehtäväkenttä lisää varusteita

Palo- ja pelastuslaitoksien laajeneva tehtäväkenttä sekä tekninen kehitys vaatteiden ja suojainten osalta on tarkoittanut sitä, että palomiesten vaatetukseen kuuluu mitä erilaisimpia pukuja, suoja-asuja ja varusteita erilaisiin käyttötarkoituksiin. Palomiehillä on käytössä sammutuspukujen lisäksi esimerkiksi kylmältä, kemikaaleilta tai vaikkapa taudinaiheuttajilta suojaavia asuja.

Ylipalomies Pekka Lahti hälytysvalmiudessa, kuten hänen vaatteensakin.

Pintapelastusharjoitus pintapelastuspuvuissa 2005.
Kylmänsuojapuku vuodelta 2008.
Harjoittelua kemikaalisuojapuvuissa vetyperoksidivuotoharjoituksessa vuonna 2006.
Palomiesten asut vuonna 2016, auton pilkkomisharjoitukset käynnissä.